Van HSF naar DFDS – 1 jaar op weg

In 1908 en 1923 opgericht, maar vandaag vieren DFDS Winterswijk en Nijmegen het 1-jarig jubileum. Door de overname van DFDS is de teller opnieuw begonnen, maar de overige, in totaal 113 jaar van de organisatiegeschiedenis, blijft bestaan.

Een stukje geschiedenis over DFDS Nijmegen
Met paard en wagen legde H.S. Frederiks in 1923 de grondbeginselen voor HSF Logistics. Tijdens de eerste jaren van het bedrijf werd zowel tank-, staal-, container- en vleestransport aangeboden. In 1995 werd er de keuze gemaakt om te focussen op vleestransport.  

Deze focus zorgde ervoor dat familiebedrijf HSF zich steeds verder ontwikkelde en daarmee ook op zoek ging naar vruchtbare samenwerkingen. Een grote stap hierin is gemaakt toen in 1999 HSF en RSB uit Winterswijk fuseerde tot het HSF dat wij tot een jaar geleden kenden; de marktleider in koel- en vriestransport.

Een stukje geschiedenis over DFDS Winterswijk 
In 1908 richtte Jan Hannink zijn eigen kolen- en transportbedrijf op. Kalk werd geladen in Duitsland en vervoerd naar Lochemse Leerlooierijen en daarmee was Hannink één van de eerste transportbedrijven in Nederland met een internationale focus.

In 1985 werd het bedrijf opgesplitst in Hannink Transport voor bulkvervoer en Hannink Trucking voor koel- en stukgoed. Voornamelijk Hannink Trucking groeide en werd een belangrijke speler in op het gebied van vleesvervoer. In 1990 werd de groep verkocht aan RSB en in 1999 fuseerde RSB met HSF tot het bedrijf dat wij tot een jaar geleden kenden: de marktleider in koel- en vriestransport.

Een grote verandering voor beide bedrijven vond op 14 september vorig jaar plaats. Op deze datum werd HSF Logistics officieel overgenomen door het Deense DFDS. Met de overname verwelkomt DFDS 1800 extra collega’s en wordt het bedrijf direct de Noord-Europese marktleider in de Cold Chain Logistics.

In het jaar dat volgt wordt HSF opgenomen in de DFDS groep; collega’s uit Kopenhagen (hoofdkantoor DFDS) komen langs, de branding wordt veranderd, de systemen worden waar nodig aangepast en nog veel meer wijziggingen zijn voelbaar in de organisatie. Een bewogen jaar voor zowel de organisaties als de medewerkers waarin veel uitdagingen zijn aangegaan, maar ook veel kansen zijn gegrepen.

Patrick Newby (Managing Director DFDS Nijmegen) vertelt: We zijn nu een jaar actief als DFDS, en ik kan met een gerust hart zeggen dat onze krachtige eigenschappen als organisatie overeind zijn gebleven., Onderdeel worden van DFDS heeft ons juist de mogelijkheid gegeven om deze eigenschappen te optimaliseren, waardoor wedaadwerkelijk kunnen excelleren als aanbieder van geconditioneerd vervoer.’’

Frank Kremer (Managing Director DFDS Winterswijk) vertelt: ‘’Nu we een jaar aan elkaar hebben kunnen wennen en elkaar hebben leren kennen, beginnen de lijnen en structuren voor onze organisatie duidelijk te worden. Het wordt nu zaak om de visie van DFDS om te gaan zetten in een concrete strategie. Een strategie gericht op groei, het uitbouwen van de Cold Chain, met onze vestiging in Winterswijk als belangrijke en verbindende schakel in deze groeistrategie van DFDS.’’

Vandaag is HSF precies een jaar DFDS. Het is een moment waarin de organisatieterugblikt, maar vooral vooruitkijkt.