Ernst-Jan is vrachtwagenchauffeur bij HSF Logistics

Nieuwe uitdaging

Als kind was Ernst-Jan al geboeid door vrachtwagens. Zijn grote droom: chauffeur worden. Toch koos hij in eerste instantie voor het hoveniersvak, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Nu werkt hij ruim 17 jaar bij DFDS en rijdt hij een van de drie Lange Zware Vrachtvoertuigen oftewel de LZV. “Het is een extra lange auto van ruim 25 meter die dertig procent meer laadvermogen biedt dan een voertuig uit het reguliere wagenpark. Daar ben ik wel trots op, ja.”

Ernst-Jan is een van de zes chauffeurs bij DFDS die het LZV-certificaat hebben gehaald. “Volgend jaar komen er nog een paar LZV’s bij. Het zijn wagens die je uit je comfortzone halen. Je moet nog beter anticiperen, waardoor je weer actiever bezig bent met je werk. Het is fijn dat ik een eigen auto heb, die ik deel met een collega. We rijden er om de week in. Ik ‘leef’ voor die wagen, ben er heel gepassioneerd mee bezig. De vrije zaterdagen gebruik ik met enige regelmaat om de auto in topconditie te houden. Dat kan gewoon, zo informeel is het hier wel.”

Goede balans

De eerste tien jaar reed Ernst-Jan internationaal. “Dat was prachtig. Soms waren we een week tot anderhalve week weg. Naar Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Frankrijk. Op een gegeven moment vond ik het genoeg. Ik kreeg een relatie en wilde niet meer lang van huis weg. Sindsdien rijd ik nationaal en dat bevalt nog steeds heel goed. Bij deze werkgever kun je goed het evenwicht bewaren tussen werk en privé.”

Ander perspectief

Twaalf jaar geleden was Ernst-Jan de eerste chauffeur die parttime ging werken. “De organisatie moest wel even schakelen, maar mijn verzoek werd snel opgepakt. Nu werken er veel meer chauffeurs parttime en dragen ze het ook actief aan bij nieuwe collega’s.” Ernst-Jan vindt DFDS een heel nette en correcte werkgever. “Je wordt aangehoord als je iets constateert en in goed overleg kan er veel gerealiseerd worden. Je krijgt de ruimte om mee te denken. Als chauffeur kijk je toch vanuit een ander perspectief naar zaken.”

Knusse sfeer

Ernst-Jan waardeert de vrijheid die hij krijgt. “Je kunt hier zelfstandig werken, de dingen op je eigen manier doen. Mits je de verantwoordelijkheid draagt uiteraard. En ze hebben nog oog voor jou als mens. Is er thuis bijvoorbeeld wat aan de hand, dan trekken ze je gelijk uit het werk zodat je naar huis kunt. Ze zijn echt heel sociaal en meelevend. Bij de planning loop ik regelmatig even binnen om een bakkie te doen. Even doornemen wat er de komende week aan ritten staat. Dat is wel bijzonder, die knusse sfeer die er is, terwijl het toch zo’n groot bedrijf is.”